+31(0)411 64 50 55 / +31(0) 61153 17 99

Helvoirt en omgeving

Helvoirt wordt gekenmerkt door natuurschoon, fiets- en wandelroutes aan de rand van Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen, Oisterwijkse vennen en de Kampina. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Verschillende wandel- en het fietsknooppuntennetwerk sluiten naadloos aan. In de nabije omgeving bevinden zich de Oisterwijkse vennen (8 km) Loonse en Drunense duinen (4 km) Kampina (10 km).

Er zijn verschillende musea in de buurt, zoals Nationaal museum Kamp Vught (4 km), Noord-Brabants Museum (8 km), textielmuseum Tilburg (12 km) Helvoirt vormt een uitstekende uitvalbasis voor bezoeken aan bijvoorbeeld safaripark de Beekse Bergen (15 km), De Efteling (15 km) of de textielstad Tilburg (12 km) Bourgondisch Den Bosch (10km), Eindhoven (30 km) en Breda (40 km afstand). Diverse golfbanen in de buurt. Derde weekend van juni: Brabantse wandeltweedaagse. Op de derde zondag van augustus vindt er Brabants Grootste Fietstocht plaats: Leyetocht.

De eigenlijke geschiedenis van Helvoirt begint in de tijd dat vanuit Broeksele of Brussel, de hertogen van Brabant hun veroveringsdrang op onze gewesten richtten. ’s- Hertogenbosch werd kort na 1185 hun meest noordelijke vestingstad. Op de weg daarheen lag Helvoirt, waarvan deskundigen zeggen dat het betekent: “hel” een woest moerassig gebied met er doorheen een “voort” ofwel doorwaadbare doorgang, een weg door de broeklanden.

Tot in deze eeuw zou die “hel” , het Helvoirtse Broek met zijn modder, biezen en moerasplanten er blijven liggen. De eerste bekende naam “Hellevorth” komt voor in een akte van 1192 waarbij door Heer Giselbert van Tilburg en zijn moeder Alaysa een deel van de tiend-opbrengsten voor de bouw van een kapel in Hellevorth wordt geschonken. Later werd deze naam geschreven als “Heilvoert” “Hellevoirt” en “Helvoord” tot het uiteindelijk “Helvoirt” werd.


HelvoirtKasteel ZwijnsbergenHelvoirts BroekHet Groene WoudNationaal Monument VughtStrandbad IJzeren ManVughtse Heide